Nieuws

Inflatie tegengaan? Investeer in Bitcoin, aandelen of vastgoed

inflatie tegengaan door beleggen

We sparen lekker door. Elke maand spaar je een mooi bedrag waardoor jouw spaarrekening nog leuker wordt om te openen. Toch zit er een addertje onder het gras, waardoor jouw spaargeld elk jaar minder waard wordt. En nee, dan hebben we het niet over de negatieve rente die er mogelijk aan zit te komen. We hebben het over inflatie.

Wat is inflatie?

Kort en bondig: inflatie is een prijspeilstijging, waardoor producten en diensten volgend jaar duurder worden. Als jij evenveel blijft verdienen, kun jij het volgende jaar minder goederen kopen, omdat je koopkracht is gedaald. Het bedrag aan geld blijft hetzelfde, je kunt er alleen minder mee. Wikipedia legt het uit als:

Inflatie (letterlijk ‘opblazen’) of geldontwaarding is een stijging van het algemene prijspeil in een economie. De inflatie wordt doorgaans berekend als de prijsstijging van een ‘mandje’ van gangbare consumptieartikelen over de periode van een jaar, uitgedrukt als een percentage.”

Volgens het CBS waren consumentengoederen in januari 2020 1,8% duurder dan een jaar daarvoor.

Hoe je een lagere koopkracht tegen kunt gaan

Je kunt verschillende dingen doen om jouw koopkracht “veilig te stellen”. Wij zetten de verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje. Jij kunt vervolgens zelf bepalen wat het beste past bij jouw situatie:

1. Investeren in cryptocurrency zoals Bitcoin

Als je je echt bezig houdt met financiën en geld voor je laten werken, ben je vast al bekend met Bitcoin en andere digitale munteenheden. Als we kijken naar de trend in de Bitcoin koers, is deze in de afgelopen jaren flink gestegen. Vanaf het moment dat Bitcoin het licht zag in 2009 tot nu (juni 2020) is de koers zo gigantisch sterk toegenomen. Als je in 2009 wat geld in had gelegd, had je nu miljonair geweest. Oké, dat kun je van tevoren misschien niet voorspellen. Maar als je je geld goed belegt in Bitcoin, kun je er een mooi rendement uithalen en zo voldoende rendement maken om de inflatie voor jou persoonlijk tegen te gaan. Bron

2. Beleggen in aandelen, beleggingsfondsen en indexfondsen

Wil je beleggen in bedrijven i.p.v. digitale munteenheden? Dan kun je er ook voor kiezen om de beurs op te gaan. Je kunt aandelen van beursgenoteerde bedrijven kopen en deze aanhouden tot je ze weer met winst (of verlies) verkoopt. Beleggen in losse aandelen levert over het algemeen het meeste rendement op, maar is ook het meest risicovol. Bij beleggingsfondsen en indexfondsen beleg je met één aandeel in een een grote groep bedrijven. Het levert minder rendement op dan bij losse aandelen, maar het risico dat je geld in één dag 25% minder waard is, is nihil.

3. Investeren in vastgoed

Is “online” investeren niets voor jou? Dan kun je ook nog investeren in vastgoed. Je kunt investeren in vastgoed door middel van crowdfunding, waarbij je samen met andere mensen investeert in een project. Let hierbij op: hoe hoger de rente, des te hoger is het risico. Lees je dus goed in voordat je begint met crowdfunding.

Daarnaast zijn er ook voldoende platformen waar je risico lager is en waar je toch een mooi rendement op kunt behalen. Onlangs schreven we dit blog over het investeren in zakelijke hypotheken. Hierbij staat het pand op de naam van de investeerder. Als de ondernemer het geld voor de rente en aflossing niet meer kan betalen, is het pand volledig in bezit van de investeerder en kan diegene het pand weer verkopen om zijn geld liquide te maken. Over het algemeen krijg je tussen de 4,5 en 5,25% rendement.

Over auteur

Hendrik houdt zich bezig met bezuinigen, besparen en meer vermogen opbouwen. Is gek op beleggen (in ETF's). Gaat voor weinig risico.