Nieuws

Hoe je financiële rust kunt creëren

financiële rust

Vroeger werkte je bij één bedrijf. Van je 18e tot je 65e. Daarna was het tijd voor welverdiend pensioen. Door nieuwe boeken en werkwijzen over efficiënt werken en het opbouwen van vermogen zijn we steeds meer bezig met financiële onafhankelijkheid. Niet meer werken tot je 65e (of inmiddels 69e), maar werken tot jij er klaar voor bent om pensioen op te nemen. Wij geven enkele tips over hoe je financiële rust kunt creëren.

1. Beleggen in aandelen en ETF’s

De financieel adviseurs van Excellent Finance zijn een groot voorstander van verschillende investeringsmogelijkheden. Beleggen is daar één van. Als we de markt van de afgelopen 20 jaar bekijken, is er een gemiddeld rendement van 6 tot 7% per jaar behaald. Met de huidige rente op je spaargeld is dit zeker interessant om te werken aan een financiële toekomst en daarbij dus financiële rust.

Middels aandelen investeer je in losse bedrijven. Het risico is relatief groot. Daar tegenover staat dat het rendement ook hoger kan zijn. ETF’s, een groep met aandelen van verschillende bedrijven, is minder risicovol. Het rendement is dus mogelijk minder groot, maar wel stabieler.

2. Vermogensbeheer

Wil je niet bezig zijn met je vermogen, omdat het voor teveel onrust zorgt? Dan is vermogensbeheer (of vermogensplanning) een goede stap. Hierbij laat je je geld door professionals beleggen. Uiteraard kun je zelf aangeven waar je graag in zou willen beleggen. Jouw wensen worden meegenomen om vervolgens een solide basis te leggen voor jouw financiële toekomst.

3. Aflossen op hypotheek en andere schulden

Naast de focus op meer (passief) inkomen, is het ook aan te raden om te kijken naar de huidige uitgaven. De woonlasten zijn voor 80% van de Nederlanders de grootste kostenpost. Door maandelijks extra af te lossen, verlaag je je schuld en daarmee de nog te betalen rente en aflossing. Hierdoor zullen je maandlasten dalen, waardoor je meer financiële ruimte en dus ook meer rust kunt creëren.

Maak een afspraak met een hypotheekadviseur om na te gaan of en in hoeverre aflossen op de hypotheek voor jouw situatie gunstig is.

4. Genereer passief inkomen

We lieten passief inkomen net al even vallen. Passief inkomen betekent dat je blijvend geld verdiend aan een eenmalige inspanning. Beleggen kan zorgen voor passief inkomen in vorm van winst of dividend. Daarnaast kun je op andere manieren passief inkomen genereren. Denk aan het verhuren van een woning, een garage of deel van een door jou gebruikte ruimte. Een blog of webshop zijn ook mooie voorbeelden om passief inkomen te blijven genereren.

In de toekomst zullen meer artikelen over financiële rust verschijnen op Sparenenbezuinigen.nl.

Over auteur

Hendrik houdt zich bezig met bezuinigen, besparen en meer vermogen opbouwen. Is gek op beleggen (in ETF's). Gaat voor weinig risico.

2 Reacties

  1. […] Financieel onafhankelijk, dat klinkt best interessant. Toch? Niet meer verplicht hoeven te werken voor je geld, maar echt omdat je het leuk vindt. Steeds meer mensen verdiepen zich in het creëren van lagere lasten. Besparen, besparen, besparen. Maar waarom alleen kijken naar de uitgaven, als je je juist ook kunt focussen op datgeen wat er binnenkomt? Daar valt nog meer te halen. Tijd om online geld te verdienen en financiële rust te creëren! […]

  2. […] goed voorbereid bent. Jij moet uiteindelijk net zo hard werken als de adviseur. Alleen dan kun je financiële rust creëren. Vaak doe je dat via een aantal […]

Reacties zijn gesloten.