Nieuws

Geld voor je laten werken door te investeren

Investeren in vastgoed

Heb je inmiddels al een aardig bedrag op de spaarrekening staan? Met de huidige spaarrente kom je daar niet veel verder mee. Wil je je vermogen uit gaan breiden? Dan is het tijd om te kijken naar manieren om geld voor je te laten werken. Dat kan door te investeren. Investeren in vastgoed, bijvoorbeeld! In dit blog delen we opties waarmee jij je vermogen kunt investeren, zodat het voor jou gaat werken.

Beleggen/investeren in crowdfunding projecten

Er zijn veel bedrijven die middels het franchise principe werken. McDonald’s bijvoorbeeld, maar ook wat kleinere partijen zoals La Cubanita of sushizaken. Als franchise ondernemer mag je onder de naam van een grote keten aan de slag. Voor hen is een pand op een goede locatie erg belangrijk, om zo zoveel mogelijk klanten aan te trekken. Maar daar is wel geld voor nodig. En omdat banken, vooral nu, al snel beren op de weg zien, gaan bedrijven op zoek naar andere mogelijkheden om een pand te financieren.

Vaak wordt crowdfunding ingezet, waarbij verschillende mensen een bepaald bedrag inleggen. Dit bedrag verdien je vaak na enkele jaren weer terug, inclusief rente die je ontvangt. En het enige wat je daarvoor hebt hoeven doen, is eenmalig een bedrag in te leggen.

Pas wel op in wat voor projecten je investeert. Grote ketens gaan niet snel failliet. Kleinere ketens, zoals een bakker of lunchroom, kunnen dat wel. Je hebt bij crowdfundingplatformen vaak geen garantie dat je jouw geld ook daadwerkelijk terug gaat zien. Lees je dus goed in voordat je in een crowdfunding project stapt. Het risico kun je vaak ook aflezen aan het rentepercentage. Hoe hoger dit percentage, hoe groter het risico voor jou als investeerder.

Investeren in zakelijke hypotheken

Dat ondernemers het lastig hebben om een hypotheek rond te krijgen, is al duidelijk. Vooral voor startende ondernemers is een bedrijfshypotheek (via de bank rondkrijgen) meer droom dan werkelijkheid. Via platformen als Mogelijk en 123Vastgoedfinanciering kun je investeren in deze bedrijfshypotheken. Vergeleken met een crowdfundingplatform zijn de hierboven genoemde platformen zo ingericht dat de investeerder zo min mogelijk risico loopt.

Samen met de ondernemer bespreek je de looptijd van de lening. Een ondernemer mag tussentijds boetevrij aflossen. Mocht het zo zijn dat de ondernemer in slecht weer zit en er niet wordt afgelost? Het pand staat één-op-één op jouw naam. Jij bent dus eigenaar van het pand tot de ondernemer zijn lening aan jou heeft afbetaald. En met een rente tussen de 4,5 en 6% laat je jouw geld dus echt voor je werken.

Wat te doen met een (te) klein vermogen?

Wil je investeren in vastgoedprojecten? Dan heb je niet genoeg aan duizend euro inleggen. Hoe kleiner het bedrag dat je inlegt, des te kleiner is het bedrag aan rente dat je later ontvangt. Wil je snel resultaat? Kijk dan niet naar hypotheken van andere ondernemers, maar naar die van jezelf. Extra aflossen op je eigen hypotheek kan heel gunstig zijn. Door elk jaar extra af te lossen, worden jouw maandelijkse hypotheekkosten lager en kun je het geld dat je overhoudt weer sparen, beleggen of investeren. Ook zo kan geld voor jou werken.

Over auteur

Hendrik houdt zich bezig met bezuinigen, besparen en meer vermogen opbouwen. Is gek op beleggen (in ETF's). Gaat voor weinig risico.

2 Reacties

  1. […] waar je risico lager is en waar je toch een mooi rendement op kunt behalen. Onlangs schreven we dit blog over het investeren in zakelijke hypotheken. Hierbij staat het pand op de naam van de investeerder. […]

  2. […] niet van het woord beleggen. Het klinkt enger dan het daadwerkelijk is. Je kunt beleggen in losse bedrijven, maar ook in indexfondsen. Met zo’n indexfonds koop je een aandeel in honderden bedrijven. De kans dat zo’n “aandeel” […]

Reacties zijn gesloten.