Nieuws

12 manieren om te besparen op je energierekening

besparen op energierekening

Van een hoge energierekening wordt niemand vrolijk. Toch laten we het erbij, omdat we denken (met de nadruk op “denken”) dat dat niet lager kan. Er moet immers gekookt, gedoucht en gechillt worden bij de verwarming. Toch zijn er genoeg manieren om de kosten voor je verbruik te verlagen. En je kunt er vandaag al mee beginnen!

Tips voor lager verbruik – Stroom

Stroom is de grootste boosdoener die zorgt voor hoge kosten. Tijd om te besparen! En het fijne, daar hoef je bijna niets voor te doen. Alleen het volgende:

  • Was op 30 of 40 graden in plaats van op 60 graden;
  • Zet apparaten uit. En dan ook echt uit. Dus ook de stekker uit het stopcontact;
  • Vervang je gloeilampen door ledlampen;
  • Kleding in de droger? Laat het drogen aan de lucht! Toch liever kleding en handdoeken in de droger? Zorg dat je de droger blijft gebruiken en dat de droger niet afkoelt tussen de droogbeurten door. Zo verbruikt je droger net iets minder stroom en kun je toch gebruik maken van het comfort van een droger!
  • Nieuwe apparatuur kopen? Check het energielabel. De energielabels A en B zijn vaak iets duurder in de aanschaf, maar dit verdient u al snel terug omdat deze apparaten voordeliger zijn wat betreft verbruik.

Tip voor lager verbruik – Gas

Maak je nog gebruik van gas? Tijd om je woning te verduurzamen. Nog geen geld voor, omdat het verbruik van gas extra hoge kosten met zich meebrengt? Tijd om het verbruik onder de loep te nemen!

  • Zet de verwarming één graad lager. Je merkt er vrijwel niets van, maar het bespaart tot wel 7% op je gasrekening!
  • Zet de verwarming ’s nachts op 15 graden. Jij ligt te slapen, je hebt geen voordeel bij die extra warmte.
  • Probeer korter te douchen. Vijf minuten per dag moet lukken, toch?
  • Investeer in vloerisolatie of HR++ glas.

Andere tips om te besparen op je rekeningen

Wist je dat warme kleuren in je woning zorgen voor een warmer gevoel in huis? Een nieuw kleurtje op de muur, een bruin vloerkleed, leuke kussens in warme tinten of warmer licht zijn goede voorbeelden. De verwarming één graad warmer is al een mooie besparing op jaarbasis!

Daarnaast zijn zonnepanelen ook steeds populairder. Hierbij wek je zelf zonne-energie op, waarmee je weinig tot geen energie meer hoeft in te kopen bij je leverancier. En dat kan tot wel 700 euro op jaarbasis schelen! Neem een kijkje op deze site voor een gratis dakcheck op basis van je postcode.

Sluit de deuren als je een ruimte verlaat. Door ruimtes af te sluiten, kan de warmte niet ontsnappen én hoeft je verwarming minder hard te werken om de ruimte te verwarmen. De warmte kan immers toch nergens heen.

Last, but not least: schaf raamdecoratie op maat aan. Via kale ramen verlies je ongemerkt veel warmte, die je dus eigenlijk voor niets aan het stoken bent. Jaloezieën, gordijnen, vouwgordijnen.. You name it. Iets is beter dan niets! Zo houdt je de warmte binnen én is het direct sfeervoller in je woning.

Genoeg tips om mee aan de slag te gaan, toch?! Succes met het terugbrengen van je verbruik en geniet van lagere lasten!

Over auteur

Hendrik houdt zich bezig met bezuinigen, besparen en meer vermogen opbouwen. Is gek op beleggen (in ETF's). Gaat voor weinig risico.