Nieuws

Hoe duurzamer wonen je helpt met besparen

duurzaam wonen tips

Duurzamer wonen is meer regel dan uitzondering aan het worden. Voor iedereen is duurzaam wonen anders. Voor het ene huishouden draait het om minder verspilling van voedsel, voor de buren het zelf maken van kruiden en wasmiddel en voor het huishouden een paar straten verderop zelfs het zelf opwekken van energie door middel van zonnepanelen (lees er hier meer over).

Duurzaam wonen heeft echter nog niet zo’n ‘trendy’ imago. Het is voor ‘geitenwollensokken’-figuren. En daar wil jij misschien niet al te graag bij horen. In dit blog lees je daarom hoe je trendy wonen en duurzaam wonen met elkaar kunt combineren. Want ja, het is echt mogelijk.

1. Kieren, scheuren etc.

Een kleine kier bij je raam? De iets te grote afstand tussen je vloer en de deur? Lijkt onschuldig, maar is het zeker niet. Deze kieren zorgen ervoor dat er ongemerkt toch veel koude lucht van andere ruimtes in je woon- of slaapkamer komt. Gevolg? De verwarming een graadje hoger. En ook dat klinkt onschuldig, tot je je energierekening te zien krijgt. Dichten die kieren, investeer in een leuk tochtkussen of maak er zelf een!

2. Ramen onder de loep nemen

Dubbel glas is echt zo’n goede investering. Je huis wordt niet alleen direct meer waard, maar het is ook nog eens een perfecte manier om je huis beter te isoleren. Heb je enkel glas? Dan verlies je tot wel 30% aan warmte via je ramen! En wie wil er nou stoken voor de vogels?!

Maar let op: ook met dubbel glas kun je nog warmte verliezen. Tot wel 20% aan warmte.. Het is echt aan te raden om te investeren in raamdecoratie op maat. Door de extra laag voor je raam kan de warmte binnen moeilijker naar buiten. Dit geldt voor de wintermaanden. In de zomermaanden zorgt raamdecoratie er juist voor dat de warmte moeilijker naar binnen kan komen, waardoor het binnen een stuk koeler blijft. Hoef je je airco minder hard aan te zetten, wat weer scheelt in je energieverbruik.

3. Led verlichting

Wij Nederlanders hebben er nogal een handje van dat we graag de lichten aan laten. Het is immers zo ongezellig als de sfeerverlichting niet aan staat. Groot gelijk heb je. Maar ook met sfeerverlichting kun je kiezen voor een duurzamere keuze. Led verlichting verbruikt minder energie en is beter voor natuur en milieu. Vroeger was led verlichting koel en kil, maar inmiddels is daar met nieuwe technologieën geen sprake meer van. Je kunt zelfs de kleur van je led verlichting aanpassen via je afstandsbediening of telefoon. Handig!

4. Warme kleuren in huis

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de invloed van kleur in ruimtes. In een van deze onderzoeken werd een groep personen in een ruimte met een blauwe kleur op de muren geplaatst. Daarna werd deze groep mensen in een ruimte met gele kleur op de muren geplaatst. De temperatuur was in beide kamers gelijk. Toch ervaarden de groep mensen de ruimte met gele muren als warmer dan de ruimte met blauwe muren. Kleur heeft dus direct invloed op de gevoelstemperatuur. Geef je woonkamer of slaapkamer een toffe update met een warme kleur op de muren, een vloerkleed, plaids op de bank en lekker veel kaarsjes. Sfeer én duurzaam, hoe fijn is dat?!

Over auteur

Hendrik houdt zich bezig met bezuinigen, besparen en meer vermogen opbouwen. Is gek op beleggen (in ETF's). Gaat voor weinig risico.