Nieuws

Honderd(en) euro’s per maand besparen? Zo doe je dat!

Besparen op vervoer

Besparen. Wie wordt daar nou niet vrolijk van?! Ik in ieder geval wel. Besparen op energie (dat lees je hier), besparen op zorg (per jaar i.p.v. per maand betalen) en besparen op boodschappen. Toch zetten die besparingen niet echt sode aan de dijk als je nog steeds zulke hoge lasten hebt voor je vervoer. Want geef eens toe, jij hebt waarschijnlijk ook een auto. En die vind je eigenlijk ook te duur.

Waarom we allemaal een auto hebben

Geen auto hebben is in een relatief rijk land als Nederland heel raar. Zodra je je rijbewijs haalt, verwachten mensen dat je gaat sparen voor een eigen auto. En het liefst ook gelijk een grote, want dat is wel zo mooi. Het is meer een statusding dan een absolute must. Want zeg eens eerlijk: zouden we zonder auto nergens meer komen?!

Betalen voor comfort. En veel ook.

Een beetje een leuke auto schaf je aan voor €12.000. En dan heb je een tweedehands auto (of derde, vierde, vijfdehands..). Flink wat geld. Maar dan heb je wel de luxe om altijd de auto te kunnen pakken en zelf te bepalen wanneer je waar naartoe gaat. Helaas blijft het niet bij de aanschafprijs.

Je betaalt namelijk voor de wegenbelasting, de verzekering, benzine, onderhoud.. Voor een mooie auto betaal je ook nog eens meer geld aan je verzekeraar, omdat niet alleen jij die auto heel erg mooi vind. Onder de streep kan het variëren van €200 per maand (met een lichte, zuinige auto en een lage verzekering) tot soms wel €500! En dat allemaal voor een auto.

Alternatieven voor je vervoer

“Ik kan niet besparen” is een beetje een dooddoener. Je kiest namelijk zelf voor hoge lasten, waardoor je minder kan sparen. Durf jij het aan en de tweede auto voor de deur of misschien zelfs jullie enige auto te verkopen? Dan zijn er nog genoeg alternatieven!

1. Het openbaar vervoer

Er is nog nooit iemand slechter geworden van het openbaar vervoer. En met de trein, metro, tram of bus is ook nog eens goedkoper! In Nederland is het openbaar vervoer prima geregeld. Op apps zoals 9292 en NS voer je je huidige locatie en de bestemming in en zie je direct hoe je moet reizen en hoe lang je daarover doet.

Bij de NS heb je ook nog aantrekkelijke abonnementen, zoals een abonnement met aantrekkelijke kortingen als je reist in de daluren. Of een leuk weekend abonnement.

2. Met de fiets of benenwagen

Boodschappen met de auto, terwijl het tien minuten lopen is? Zonde! Met de fiets of wandelen naar de supermarkt kan prima. Je bent zo ook gelijk in de frisse buitenlucht. En nog een voordeel: het is helemaal gratis. Win-win!

Heb je zelf geen fiets? Kijk dan eens op Marktplaats! Hier staan mooie fietsen voor een fractie van de prijs. Ik heb vorige maand bijvoorbeeld een supermooie fiets op de kop getikt voor €150. Goede deal, dus!

3. Een (elektrische) scooter

Geen fan van het openbaar vervoer en vind je de reistijd met de fiets te lang? Dan is een scooter ook altijd nog een optie. De aanschaf is vaak maar één tiende(!) van een gemiddelde autoprijs en ook het verbruik, onderhoud en de verzekeringen zijn een stuk goedkoper. Bij een benzine scooter heb je voor zo’n €9 al een volle tank. Bij een elektrische scooter is het afhankelijk van de energierekening, maar ook daar valt het verbruik prima mee qua kosten. Ga eens langs bij een scooterwinkel in de buurt of doe online inspiratie op.

Over auteur

Hendrik houdt zich bezig met bezuinigen, besparen en meer vermogen opbouwen. Is gek op beleggen (in ETF's). Gaat voor weinig risico.