Nieuws

Investeren en besparen tegelijk: zo doe je dat

Besparen door te investeren

Je hebt ineens veel meer tijd over om te doen waar je eerder niet aan toe kwam. Denk maar eens aan alle klusjes in huis. Raam vervangen, vloer leggen, muurtje verven.. En die klusjes kosten ongemerkt toch een hoop geld. Maar wat nu als je het gaat zien als een investering in plaats van een uitgave? Wij leggen je uit hoe je (slim) je geld kunt uitgeven en toch kan besparen!

Werken aan de isolatie van je woning

Je hebt er vast wel eens van gehoord: hoe beter je huis geïsoleerd is, des te minder je hoeft te stoken. Maar waarom laten zoveel huishoudens dan nog kansen liggen? Enkel glas is toch echt een beetje geweest. Tijd voor dubbel glas! Er gaat flink wat warmte verloren via je ramen. Door enkel glas in je woning te vervangen voor dubbel glas hoef je minder te stoken en dat zie je direct terug op je energierekening!

Maar daar houdt het niet op. Ook met dubbel glas kan er tot wel 30% aan warmte via de ramen verloren gaan. Zonde, want je stookt immers niet voor de vogels. Raamdecoratie kan daar een belangrijke rol bij spelen. Aluminium of houten jaloezieën bijvoorbeeld, bedekken het gehele raam in zowel open als gesloten toestand. Daardoor kan de warmte veel moeilijker ontsnappen. En in de zomer houden de horizontale lamellen de warmte juist buiten en hoeft de airco ook geen overuren te draaien.

Al flink geïsoleerd? Dan is dit een aanrader!

Heb je dubbel glas, zijn de kieren opgevuld en hangt er inmiddels raamdecoratie met isolerende werking voor je ramen? Dan is je volgende energierekening gegarandeerd lager. Gelukkig zijn er nog meer manieren om die nog lager te houden. Wat dacht je van zonnepanelen? Hiermee zet je zonne-energie om in energie, waardoor je vaak veel minder energie hoeft in te kopen tegenover datgeen wat jij verbruikt. Ja, zonnepanelen zijn een flinke investering. Maar binnen een aantal jaar heb je de investering er al lang en breed uitgehaald en is het vanaf dat moment tijd om flink te genieten van je besparingen.

Een laatste tip

Heb je alle tips al toegepast en zoek je een nieuwe manier om te investeren en tegelijk te besparen? Los dan af op je hypotheek. Door af te lossen zullen je maandelijkse lasten dalen. En dat extra geld kan je weer gebruiken om het volgende jaar een maximaal bedrag zonder boete af te lossen. En weer zullen je maandelijkse kosten lager uitkomen. Deze cirkel aan aflossen en maandelijks lagere lasten zorgt ervoor dat je een steeds minder groot deel van je salaris hoeft uit te geven aan je vaste lasten. Tel maar uit wat je kan besparen door nu te beginnen met extra aflossen!

Over auteur

Hendrik houdt zich bezig met bezuinigen, besparen en meer vermogen opbouwen. Is gek op beleggen (in ETF's). Gaat voor weinig risico.